Ξεκινάει η υποχρεωτική στείρωσης των κατοικίδιων

skylos gata Ξεκινάει η υποχρεωτική στείρωσης των κατοικίδιων

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για τη στείρωση των κατοικίδιων, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από τις 21 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον κηδεμόνα σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εφαρμογή του μέτρου είχε «παγώσει» εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη. Το εργαστήριο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ, μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας, είναι έτοιμα.

Στο πλαίσιο του ΕΜΖΣ, της διαδικτυακής βάσης καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία το υπομητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς, το υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, το υπομητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώου συντροφιάς και το υποσύστημα διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα υπομητρώα έχουν παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Αποστολή DNA

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο 15 ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και επιπλέον τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα 10 ευρώ. 

Πρόστιμο

Διαφορετικά το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ και μετά το τρίμηνο αυξάνεται. Στην περίπτωση δε που γίνει από τον ιδιοκτήτη του ζώου αναληθής καταχώρηση κτηνιάτρου στο ΕΜΖΣ περί στείρωσης του ζώου συντροφιάς ή αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου.

Τα βήματα για το ηλεκτρονικό παράβολο

Το απαιτούμενο ηλεκτρονικό παράβολο, εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθώντας τη διαδρομή www.gsis.gr > e-Παράβολο > Είσοδος με προσωπικούς κωδικούς TAXISnet > Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου > Φορέας Δημοσίου (Υπουργείο Εσωτερικών) > Κατηγορία Παραβόλου (Ζώα Συντροφιάς) > Τύπος Παραβόλου [(4745) Λήψη γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς για το ΕΦΑΓΥΖΣ] ή Αναζήτηση με κωδικό τύπου, πληκτρολογώντας τον τετραψήφιο κωδικό “4745” .

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο 4830/2021 (άρθρο 9 παράγραφος 1 ) o ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

  • Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους.
  • Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
  • Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού τους (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13.
  • Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.