Συνέντευξη στο Mesogianews.gr παραχώρησε ο διεθνής αθλητής της πετοσφαίρισης, Παναγιώτης Πελεκούδας. Ο διακεκριμένος αθλητής, από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι προπονητής στα αναπτυξιακά τμήματα και στις ακαδημίες του συλλόγου των Μεσογείων, Α.Ο. Μαρκοπούλου, δοκιμάζοντας έτσι ένα νέο πεδίο στην πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό βόλεϊ.
Παναγιώτη, είσαι ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων αθλητών βόλεϊ, με πλούσια καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό είναι το δεύτερο καλοκαίρι σου, μακριά από τα παρκέ σαν ενεργός παίκτης. Ποια είναι τα συναισθήματά σου σχετικά με αυτό;
Η αλήθεια είναι πως μου λείπει η ένταση και η αδρεναλίνη του γηπέδου. Το βόλεϊ ήταν και θα είναι πάντα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Ωστόσο, το να αποχωρίσω από την ενεργό δράση μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω άλλες πτυχές του αθλήματος, όπως η προπονητική και η διοίκηση. Αισθάνομαι ευγνώμων για τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που αποκόμισα ως παίκτης και ανυπομονώ να προσφέρω με διαφορετικό τρόπο στο άθλημα που αγαπώ.
Στο Μαρκόπουλο ξεκίνησες όμως την προπονητική σου καριέρα και στον πρώτο σου χρόνο ως προπονητής των αγοριών του ΑΟ Μαρκοπούλου, κατάφερες να φτάσεις στο Final-4 των Κ18 και να κατακτήσετε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια! Πως θα περιέγραφες αυτόν τον πρώτο σου χρόνο ως προπονητής αγωνιστικού τμήματος;
Ήταν μια εμπειρία γεμάτη προκλήσεις και ικανοποίηση. Το να βλέπω την ομάδα να εξελίσσεται και να φτάνει σε τέτοια επιτυχία μέσα σε έναν χρόνο ήταν εκπληκτικό. Κάθε προπόνηση, κάθε αγώνας ήταν μια ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με τους νεαρούς αθλητές. Το αποτέλεσμα ήταν καρπός σκληρής δουλειάς, συνεργασίας και αφοσίωσης όλων μας.
Στο Μαρκόπουλο, η παράδοση των επιτυχιών στο γυναικείο βόλεϊ είναι τεράστια. Πόσο εύκολο είναι σε έναν τέτοιο σύλλογο, να οργανώσεις και να διαχειριστείς τμήματα αγοριών;
Η αλήθεια είναι ότι η παράδοση των επιτυχιών στο γυναικείο βόλεϊ δημιουργεί υψηλά πρότυπα και προσδοκίες. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί και ως κίνητρο. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που υπάρχει στον σύλλογο αποτελούν πολύτιμα εφόδια. Με σκληρή δουλειά, οργάνωση και συνεργασία, καταφέραμε να θέσουμε γερές βάσεις και για το ανδρικό τμήμα.

Πόσο διαφορετική είναι η θέση του προπονητή στο γήπεδο, από εκείνη του παίκτη;
Η διαφορά είναι μεγάλη. Ως παίκτης, η προσοχή σου είναι κυρίως στη δική σου απόδοση και στη συνεργασία με τους συμπαίκτες σου. Ως προπονητής, έχεις την ευθύνη για ολόκληρη την ομάδα, πρέπει να κατανοήσεις τις ανάγκες και τις δυναμικές κάθε παίκτη, να τους καθοδηγήσεις και να τους εμπνεύσεις. Η προπονητική απαιτεί μια συνολική στρατηγική προσέγγιση και μεγαλύτερη ψυχολογική υποστήριξη.
Έχεις αγωνιστεί στις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες βόλεϊ (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, κ.α.) και στο εξωτερικό, σε Ιταλία και Αυστρία. Ποια περίοδο ή στιγμή της καριέρας σου σαν παίκτης ξεχωρίζεις;
Κάθε περίοδος είχε τις δικές της ξεχωριστές στιγμές. Αν έπρεπε να διαλέξω μία, θα ήταν η κατάκτηση των τίτλων με Παναθηναϊκό και Ηρακλή Θεσσαλονίκης καθώς και κάθε εμφάνιση με την εθνική ομάδα. Ήταν χρονιές γεμάτες προκλήσεις και το να σηκώσουμε τα τρόπαια ήταν το αποκορύφωμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης όλης της ομάδας.
Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία σου, θα λέγαμε πως λατρεύεις το βόλεϊ και τον αθλητισμό. Παίκτης, προπονητής, πρώην Πρόεδρος και νυν Γραμματέας του ΠΑΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών/ριών), ιδιοκτήτης γηπέδων Μπιτς Βόλεϊ… Τι άλλο να περιμένουμε από τον Παναγιώτη Πελεκούδα στο μέλλον;
Το πάθος μου για το βόλεϊ και τον αθλητισμό είναι αστείρευτο. Σκοπεύω να συνεχίσω να συμβάλλω στην ανάπτυξη του αθλήματος με όποιον τρόπο μπορώ. Είτε μέσω της προπονητικής, είτε μέσω του ΠΑΣΑΠ, είτε με άλλες πρωτοβουλίες, θα συνεχίσω να εργάζομαι για την προώθηση και την υποστήριξη του βόλεϊ στην Ελλάδα. Επίσης, είμαι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον.
Πώς ήταν η εμπειρία σου ως πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ και ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετώπισες σε αυτή τη θέση;
Η εμπειρία μου ως πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ ήταν εξαιρετικά διδακτική και γεμάτη προκλήσεις. Η θέση αυτή με έφερε σε άμεση επαφή με τα προβλήματα και τις ανησυχίες των αμειβόμενων πετοσφαιριστών στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετώπισα ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η εξασφάλιση δίκαιων απολαβών για τους αθλητές. Εργαστήκαμε σκληρά για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και τη διαχείριση των συμβολαίων, ενώ προωθήσαμε και την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και υποστήριξη των αθλητών εκτός γηπέδου.

Μια σημαντική σου προσπάθεια είναι να γίνει το γυναικείο βόλεϊ επαγγελματικό. Πες μας λίγα λόγια για αυτό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις.
Η προσπάθεια να γίνει το γυναικείο βόλεϊ επαγγελματικό είναι κάτι που με παθιάζει ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι οι αθλήτριες αξίζουν ίσες ευκαιρίες και αναγνώριση για την σκληρή δουλειά και το ταλέντο τους. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία και να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την ομοσπονδία, την πολιτεία και τις ίδιες τις ομάδες. Είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι με σωστές κινήσεις και συνεργασίες μπορούμε να φέρουμε σημαντικές αλλαγές στο άθλημα και θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία για το γυναικείο βόλεϊ και του γυναικείου αθλητισμού γενικότερα. Αυτή η αλλαγή δεν θα επηρεάσει μόνο το άθλημα, αλλά και την εικόνα της γυναίκας στην κοινωνία. Προωθώντας την ισότητα και την αναγνώριση των γυναικών στον αθλητισμό, συμβάλλουμε στην ευρύτερη κοινωνική αλλαγή και στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς.
Ποια είναι η γνώμη σου για το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο το άθλημα στη χώρα μας;
Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις υποδομές και την εκπαίδευση των νέων αθλητών. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν περισσότερα προγράμματα ανάπτυξης και υποστήριξης για τις νεαρές ηλικίες, καθώς και να προωθηθεί το άθλημα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία μεταξύ των συλλόγων, της ομοσπονδίας και των αθλητών είναι επίσης κρίσιμη για την επίτευξη αυτών των στόχων.