«Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι

λαδι ελαιόλαδο «Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι

Από τα 4,5 εκτοξεύτηκε στα 8,5 ευρώ η χονδρική τιμή κιλού του ελαιόλαδου μέσα στο καλοκαίρι, με τους εμπόρους να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις από το Φθινόπωρο. Άγνωστο είναι επίσης πως θα επηρεάσει τις τιμές η νέα σοδειά που αναμένεται από τα μέσα φθινοπώρου.

Τον περασμένο Φθινόπορο, η τιμή χονδρικής ήταν στα 4-4,5 ευρώ το κιλό. Τον Ιανουάριο πήγε γύρω στα 5 ευρώ και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 8,5 ευρώ.

Η άνοδος της τιμής του λαδιού οφείλεται στο κενό που έχει προκύψει στη διεθνή αγορά … δεν υπάρχει λάδι. Ακόμα και στην Ελλάδα το λάδι στις αποθήκες είναι ελάχιστο … δεν υπάρχουν αποθέματα.

Η Ισπανία είχε πολλά προβλήματα με μειωμένη σοδειά κατά 50%, λόγω της ξηρασίας. Στην Ιταλία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε επίπεδο αποθεμάτων, αλλά η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 9-12 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να αυξηθεί.

Βεβαίως οι εξαιρετικά υψηλές τιμές προκαλούν ανησυχία και στους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται μεγάλη πτώση της κατανάλωσης από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια, αφού είναι δύσκολο κάποιος να αγοράζει και να καταναλώνει ελαιόλαδο με τιμή στο ράφι πάνω από 10 ευρώ. Αναγκαστικά θα στραφεί σε άλλου είδους έλαια, όπως τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες ακόμη και τα ζωικά λίπη.

Χαρακτηριστικό ίσως της τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί έμποροι, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έφθασαν στην αρχή της εβδομάδας να αγοράζουν από την Ηλεία έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ. Όσο ακραίο κι αν είναι το παράδειγμα καταδεικνύει ακραίες εμπορικές συμπεριφορές, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την σταθερότητα και της βιωσιμότητα της αγοράς.

Τον Ιανουάριο επώνυμο λάδι ήταν, και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού, στα 5,55 ευρώ το λίτρο. Σήμερα, το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα πωλείται 10,30 ευρώ το λίτρο. Με λίγα λόγια, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει φθάσει το λάδι ακόμη 14 ευρώ.

Αυτό αναφέρουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών στις οργανωμένες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80-90 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ.

Όμως, όσοι αγοράζουν τενεκέ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τύποι τενεκέ. Ο ένας χωράει 17 κιλά λάδι και έχει ύψος 34,5 εκ., ενώ ο άλλος έχει ύψος 32.5 εκ. και χωράει 16 κιλά λάδι. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει ένα κιλό περισσότερο χωρίς να το καταλάβει.

Σχετικές δημοσιεύσεις