Γιατί αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου

ΩΡΑ 4 3 Γιατί αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου

Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ. καθώς θα εφαρμοστεί για μία ακόμη φορά η αλλαγή ώρας.

Γιατί δεν καταργήθηκε η αλλαγή ώρας

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Πότε έγινε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε από το 1975.

Ωστόσο η αλλαγή ώρας προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια, σε όλη την Ευρώπη. Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.