Οι εθελοντές του Help Horses έστειλαν επιστολή και στον Πρωθυπουργό

aloga Help Horses at Ymittos Οι εθελοντές του Help Horses έστειλαν επιστολή και στον Πρωθυπουργό

Μετά από σχεδόν 6 μήνες καθημερινής προσπάθειας που καταβάλουν οι εθελοντές του Help Horses για τα 90 αδέσποτα άλογα που κυκλοφορούν στις παρυφές του Υμηττού στο Κορωπί, με ταΐσματα, ευνουχισμούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα, πλέον οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν ούτε για τροφές και βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι εθελοντές, αγανακτισμένοι για την αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων, έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, την Περιφέρεια, το Υπουργείο, τον Δήμο και σε άλλους φορείς

Ακολουθεί η επιστολή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:

1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΕΛΕΤΣΗ

5. Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

6. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ κ .ΑΓΓΕΛΑΚΗ

Κοινοποίηση:

1. Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας,

Κτηνιατρικής & Αλιείας Π.Α.

2. Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

3. Υπουργείο Εσωτερικών

4. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

5. Εισαγγελία Προστασίας Ζώων

6. Συνήγορο του Πολίτη

7. Εισαγγελία Αρείου Πάγου

8. Εντεταλμένη Σύμβουλος Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη – Πικρού, για θέματα Αλσών –Πάρκων & Υγείας Ζώων

9. Δήμο Κρωπίας

Αξιότιμες κυρίες & κύριοι

Στέλνουμε ανοιχτή επιστολή διότι είμαστε σε απόγνωση και θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας.

Εδώ & σχεδόν 6 μήνες η ομάδα μας, φροντίζει τα αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού στον Δήμο Κρωπίας.

Πρόκειται για 89 αδέσποτα άλογα (εκ των οποίων περίπου 20 φοράδες σε κατάσταση εγκυμοσύνης) τα οποία βρήκαμε σε δρόμους και σε σημεία στην περιοχή υποσιτισμένα, αφυδατωμένα και σε ακατάλληλες συνθήκες τον Αύγουστο ‘23.

Μέχρι & σήμερα η πολιτεία δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα του να περιφέρονται 89 αδέσποτα άλογα μέσα στην Αττική. Να τονίσουμε ότι τουλάχιστον από το 2021 είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες, ενώ ήταν ενήμεροι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο Δήμος Κρωπίας αλλά και κάποια από τα σωματεία προστασίας ιπποειδών.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία δραστική λύση, με αποτέλεσμα τα 65 τότε άλογα, σήμερα να είναι 89 και σε λίγους μήνες θα γεννηθούν τουλάχιστον ακόμα 20.

Παρά τις συνεχόμενες προσπάθειές μας να τονίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της ύπαρξης 89 αδέσποτων αλόγων & την επικινδυνότητα του να βρίσκονται ελεύθερα στο Δήμο Κρωπίας, μόλις 35 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς κανένας αρμόδιος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα ζώα αυτά, αντιθέτως μάλιστα φαίνεται πως αυτά τα ζώα θεωρούνται ‘φαντάσματα’, καθώς

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 726/107637/2022 – ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, (Άρθρα 7, 9 και 20) >>>

ΝΕΑ Τροποποιητική Υπουργική Απόφαση 1388/324739/2023 – ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, το άρθρο 15) έτσι ώστε να απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, όχι μόνο για τα συγκεκριμένα άλογα, αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά στην ευζωία και προστασία των ιπποειδών στη χώρα μας.

Όπως ίσως θα έχετε ήδη ενημερωθεί, τα άλογα που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού, κατεβαίνουν στα πεδινά προς αναζήτηση τροφής/νερού αλλά και λόγω της φύσης τους περιφέρονται παντού καθώς είναι ελεύθερα.

Ήδη, υπάρχει μαρτυρία κατοίκου της περιοχής ότι έχουν συμβεί ατυχήματα τα προηγούμενα χρόνια με θύματα δύο άλογα αλλά και τραυματισμό οδηγού.

Έχουμε τονίσει ότι στην περιοχή κινούνται πάρα πολλά σχολικά λεωφορεία (δύο από τα πιο γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής βρίσκονται στα σημεία που κινούνται τα άλογα ελεύθερα). Ο φωτισμός στην οδό Λαμπτρών (περιφερειακή οδός Λ. Βάρης-Κορωπίου) είναι ανεπαρκής, ενώ οι ελάχιστες ταμπέλες που τοποθετήθηκαν επίσης, δεν επαρκούν! Δε θέλουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αλλά ούτε και ζώα.

Η Help Horses έχει ξεκινήσει τον περιορισμό τους, μισθώνοντας χώρους αλλά και προωθώντας τα σε κατάλληλες υιοθεσίες. Όμως δεν μπορούμε να προβούμε σε δραστικές & άμεσες λύσεις για όλο τον πληθυσμό διότι δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται.

Ερωτούμε:

1.Θα αρθεί ο παραπάνω περιορισμός της έννοιας του “δεσποζόμενου” ιπποειδούς;

2.Θα περισυλλέγονται όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ή αδέσποτα ιπποειδή (πλην των άγριων ιπποειδών που ζουν μακριά από τον άνθρωπο) και για να μην κινδυνεύουν και για να μην αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών ή/και ατυχημάτων;

3. Η Help Horses έχει καταθέσει αναλυτικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνοντας οικονομοτεχνική μελέτη για τον περιορισμό και την διαχείριση (σε συνθήκες ευζωίας) αυτών των αλόγων. Έχετε ενημερωθεί; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Μέχρι & σήμερα, δεν υπάρχει χώρος στον οποίο θα πηγαίνουν τα ιπποειδή μετά την περισυλλογή. Όπως και δεν υπήρχαν άνθρωποι/ομάδες ανθρώπων κατάλληλοι στη διαχείριση ιπποειδών.

Να τονίσουμε, ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλος χώρος με γνώμονα την ευζωία των ιπποειδών.

Η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στις στειρώσεις των συγκεκριμένων ιπποειδών δε μπορεί να είναι το άλλοθι του κράτους, γιατί τα έξοδα, οι ανάγκες, η προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες, η καθημερινή φροντίδα τους, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και πολλά άλλα είναι τεράστια και η ομάδα μας η οποία συστάθηκε πριν λίγους μήνες και εμπράκτως απέδειξε ότι έχει την τεχνογνωσία να επιλύσει το πρόβλημα που

δημιουργήθηκε πριν χρόνια, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα έξοδα που προκύπτουν για την διαχείριση και τον περιορισμό αυτών των αλόγων, πάντα φυσικά με γνώμονα την ευζωία τους.

Ποια μέτρα θα πάρουν οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας;

Ζητάμε λοιπόν να συγκαλέσετε σύσκεψη, στην οποία να παρίστανται όλοι οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας Αττικής και φυσικά τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μας, Help Horses.

Η ομάδα μας ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια εδώ & 6 μήνες με άοκνη προσφορά εργασίας τόσο από τα

ιδρυτικά μέλη όσο και από τους εθελοντές μας και υλοποιεί έργο χάρη στην πολύτιμη προσφορά εκατοντάδων ανθρώπων, είτε σε χρήματα είτε σε είδος, που έχουν αγκαλιάσει και συνεχίζουν να στηρίζουν το εγχείρημα μας.

H Help Horses έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα πως διαθέτει την τεχνογνωσία για τη διαχείριση των εν λόγω ιπποειδών ενώ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την διευθέτηση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Πολιτεία επιλέξει να προκρίνει μια άλλη πρόταση για την συνολική διαχείριση και οριστική διευθέτηση του προβλήματος, η ομάδα της Help Horses σαφέστατα θα καλωσορίσει την πρωτοβουλία. Ωστόσο, θέλουμε να διευκρινίσουμε πως οποιαδήποτε λύση περιορισμού τους σε ακατάλληλες συνθήκες απλά και μόνο για την απομάκρυνση τους από τους δρόμους δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή και θα εναντιωθούμε πλήρως με όλα τα μέσα που μας παρέχει η ελληνική νομοθεσία για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.

Παρακαλούμε αναφορά/απάντησή σας να σταλεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν.3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-05-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση helphorsesymittos@gmail.com

Μετά από σχεδόν 6 μήνες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ γι’ αυτά τα άλογα (με ταΐσματα, ευνουχισμούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορές, υιοθεσίες κ.α) και ενώ πλέον οι οικονομικοί πόροι ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ νιώθουμε αγανάκτηση!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.