«Οκτώβριος 1944 – Κορωπί μια Μαρτυρική Πόλη» ολόκληρο το ντοκιμαντέρ

ντοκιμαντέρ Οκτώβριος 1944 – Κορωπί μια Μαρτυρική Πόλη «Οκτώβριος 1944 – Κορωπί μια Μαρτυρική Πόλη» ολόκληρο το ντοκιμαντέρ

Σας παρουσιάζουμε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Οκτώβριος 1944 – Κορωπί μια Μαρτυρική Πόλη» για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου, την αποφράδα εκείνη ημέρα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, όπου οι δυνάμεις των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εκτέλεσαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο το σχέδιο καταστροφής του Κορωπίου, με τις εκτελέσεις δεκάδων αθώων ανθρώπων και πυρπολήσεις εκατοντάδων σπιτιών και καταστημάτων, άφησαν πίσω τους νεκρούς και αποκαΐδια.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνει με ζωντανές μαρτυρίες πολιτών αλλά και με ντοκουμέντα από Ελληνικά και ξένα επίσημα αρχεία, τη θηριωδία των δολοφόνων.

Η καταστροφή /ολοκαύτωμα του Κορωπίου κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, σημειώθηκε την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, όταν ισχυρή ναζιστική δύναμη πυρός, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της σε απογευματινό επεισόδιο της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 1944 με εφεδρικό τμήμα μαχητών του ΕΛΑΣ και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της.

Οι ναζιστικές δυνάμεις πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός αλλά και εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2(βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη. Πυρπολούν, οικίες, εμπορικά καταστήματα, δημοτικά – δημόσια κτίρια. Τρεις είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα.

Πυρπολήθηκαν, συνολικά 420 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα (ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και όλα (συνολικά τέσσερα) τα συμβολαιογραφεία.

Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακηρυχθεί επισήμως. Με δύο ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (2011 και 2020) διεκδικεί, την επίσημη αναγνώριση του ναζιστικού εγκλήματος από την Ελληνική Δημοκρατία και τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητεί εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.