Παιανία: Ζηνοδώρειο το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τιμήθηκε ο ιστορικός Παιανιώτης μαθηματικός

Zinodorio Paiania Παιανία: Ζηνοδώρειο το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τιμήθηκε ο ιστορικός Παιανιώτης μαθηματικός

Σε Ζηνοδώρειο μετονομάστηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Ζηνόδωρο, τον μαθηματικό γνωστό και ως πατέρα του λογισμού των μεταβολών.

«Η ονοματοδοσία του σχολείου από 3ο Δημοτικό σε Ζηνοδώρειο είναι μια απόφαση η οποία έμενε για πολύ καιρό απραγματοποίητη, αφήνοντας έναν σπουδαίο μαθηματικό και γηγενή Παιανιέα -τον Ζηνόδωρο- στην αφάνεια. Χάρη στην πρωτοβουλία της διεύθυνσης του σχολείου και μιας απόφασης που έχει παρθεί εδώ και καιρό, ο μεγάλος επιστήμονας Ζηνόδωρος, αποκτά την οφειλόμενη από την πόλη του τιμή. Κι αυτό είναι μια μέρα γιορτής» σημείωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης στον γραπτό χαιρετισμό του.

«Σήμερα ένας κύκλος κλείνει. Ο κύκλος της οφειλής. Πληρώνουμε το ιστορικό χρέος της μνήμης και της τιμής. Μέσα από την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης του σχολείου, ανοίγει ένας κύκλος έρευνας και ενδιαφέροντος γύρω από τον σπουδαίο Παιανιέα που τόσα προσέφερε στην επιστήμη και τόσα λίγα γνωρίζει η ανθρωπότητα για εκείνον και το έργο του. Και νιώθω μεγάλη αγαλλίαση που η πολιτεία, η πόλη τιμά την ιστορία της, ιδιαίτερα μέσα από τα πιο ζωντανά στοιχεία: τα παιδιά της» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θανάσης Μιχαλόπουλος.

Καλωσορίζοντας μαθητές, γονείς και επίσημους προσκεκλημένους, η Διευθύντρια του σχολείου Ευανθία Λυμπεροπούλου ανακοίνωσε πως «από σήμερα, το σχολείο μας δεν θα είναι πλέον ένας αριθμός… Θα πάρει όμως το όνομα ενός ανθρώπου που ασχολήθηκε με τους αριθμούς και που άνοιξε δρόμους στη μαθηματική σκέψη και επιστήμη: Του Ζηνόδωρου, ο οποίος ήταν συντοπίτης μας».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Παναγιώτης Δρούτσας δήλωσε «πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην ονοματοδοσία του ωραίου αυτού Δημοτικού σχολείου της περιοχής σας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με το όνομα αυτού του σπουδαίου και επιφανούς Έλληνα Μαθηματικού, του Ζηνόδωρου, που κατά γενική ομολογία, στους κόλπους της μαθηματικής κοινότητας, θεωρείται ως ο θεμελιωτής του ολοκληρωτικού λογισμού».

Η Ρούλα Σπανδάγου, κόρη του ερευνητή και μαθηματικού Ευάγγελου Σπανδάγου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα της συμβολής των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών στη διαμόρφωση και εξέλιξη της Μαθηματικής Επιστήμης ευχαρίστησε «τη δημοτική Αρχή, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και τον σύλλογο των δασκάλων του σχολείου για την πραγματοποίηση μιας ιδέας του πατέρα μου Ευαγγέλου Σπανδάγου να μετονομαστεί ένα σχολείο σε “Ζηνοδώρειο”».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα η Αγλαΐα Αλεξανδρή, σύμβουλος εκπαίδευσης 4ης θέσης Ανατολικής Αττικής και ο διευθυντής του περιοδικού Ευκλείδης Β΄ Ευάγγελος Ζώτος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.