Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Μένη Βαμποράκη

Μένη Βαμποράκη Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Μένη Βαμποράκη

Η Μένη Βαμποράκη διατελεί Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας στον Δήμο Μαρκοπούλου. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα πως ένας δημότης, προερχόμενος καθαρά μέσα από τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή στα κοινά, μπορεί να βρεθεί σε θέση ευθύνης και να αποδείξει πως αυτό που οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως «δεν γίνεται», τελικά με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση «γίνεται!».

Η κα Μένη Βαμποράκη παραχώρησε συνέντευξη στο Mesogianews.gr

Κα Βαμποράκη, συμμετείχατε για πρώτη φορά ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του 2019 και η επομένη των εκλογών σας βρήκε Αντιδήμαρχο Παιδείας! Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, πως κρίνετε τη συμμετοχή σας στη διοίκηση του Κώστα Αλλαγιάννη;

Είναι αλήθεια πως όταν συμμετέχεις στην διοίκηση βλέπεις τα πράγματα από «μέσα» και συνειδητοποιείς όλη τη δυσκολία και τη χρονοτριβή της δημοτικής και κρατικής γραφειοκρατίας! Είναι επίσης αλήθεια όμως πως όταν κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει διάθεση, γνώσεις και ικανότητα, μπορεί να δημιουργήσει και να πετύχει πολλά! Στη δική μου περίπτωση, γνώριζα άριστα όλα τα προβλήματα των σχολείων του Δήμου Μαρκοπούλου και δεν χρειάστηκα «εκπαίδευση» σε αυτό το κομμάτι, γι’ αυτό και πιάσαμε δουλειά από την πρώτη στιγμή και σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως έχουμε κάνει σε τέσσερα χρόνια τόσα βήματα μπροστά, όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια! Αυτό είναι που μας αφήνει μία γλυκιά γεύση στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεδομένου πως τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν τεράστια, δεν μπορεί να επαναπαυτεί κανείς μας! Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε στον τομέα της Παιδείας!

Αλήθεια, πως πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε ως υποψήφια σε δημοτικές εκλογές;

Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά μας ξεκίνησαν να φοιτούν στα σχολεία του Δήμου Μαρκοπούλου, γύρω στο 2012, με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Ο μεγάλος μου γιος φοίτησε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από αίθουσες προκάτ. Μόλις αντίκρυσα το νέο του σχολείο, κατόπιν έμαθα πως παράλληλα λειτουργούσε ακόμη ένα ίδιο σχολείο στο Πόρτο Ράφτη (σ.σ. το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη), μέσα μου σκέφτηκα πως αυτό το φαινόμενο των προκάτ, των κοντέινερ και των ακατάλληλων σχολείων, θα προσπαθήσω να το αλλάξω με όσες δυνάμεις έχω! Υπήρξα πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 4ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου και στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, πριν εκλεγώ πρόεδρος στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μαρκοπούλου. Μετά από αρκετά χρόνια και ενώ συμμετείχα μαζί με άλλους γονείς και φίλους ενεργά σαν εθελοντές στα σχολεία αλλά και όπου μας είχε ανάγκη ο τόπος (καθαριότητα, πολιτισμός, αθλητισμός κτλ), ήρθε η πρόταση του νυν Δήμαρχου Μαρκοπούλου και φίλου, Κώστα Αλλαγιάννη, ώστε να βοηθήσω την παράταξή του να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εκλογές του 2019. Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρότασή του, για να αποδείξω πως όσα απαιτούν οι γονείς και οι μαθητές, είναι όχι μόνο απαραίτητα αλλά και εφικτά. Τώρα που το σκέφτομαι, την απόφασή μου να συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές, την οφείλω περισσότερο στην πρώην διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου, όπου καθύβριζε καθημερινά γονείς που προσπαθούσαν για ένα καλύτερο «αύριο» των παιδιών τους και η απάντηση των ιθυνόντων ήταν: «Ελάτε να τα κάνετε καλύτερα». Τελικά πήγαμε και τα κάναμε καλύτερα!

Έχετε κάνει αγώνα λοιπόν για την απομάκρυνση των αιθουσών προκάτ από τα σχολεία. Τι βήματα κάνατε προς αυτή τη κατεύθυνση τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Η διοίκησή μας, παρέλαβε δύο εξ ολοκλήρου σχολεία προκάτ και δύο άκρως ακατάλληλα σχολικά κτήρια σε ενοικιαζόμενους χώρους. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2019, θέσαμε τον τομέα τα Παιδείας ως μία από τις κύριες προτεραιότητες. Από τις πρώτες μας κινήσεις, ήταν η αγορά κατάλληλου οικοπέδου για να στεγάσει το νέο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου. Άμεσα, εντάξαμε τόσο την ανέγερση του σχολείου όσο και την αγορά του οικοπέδου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και δρομολογήσαμε έτσι τη λύση του ενός εκ των δύο σχολείων εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από αίθουσες προκάτ! Ήδη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του είναι σε εξέλιξη και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς.

4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Μένη Βαμποράκη

Παράλληλα προχωρήσαμε την αποπεράτωση της κατασκευής και στη συνέχεια την έναρξη λειτουργίας του νέου Λυκείου Πόρτο Ράφτη, για να απομακρυνθούν χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή τα παιδιά από ένα άκρως ακατάλληλο ενοικιαζόμενο χώρο που συνδύαζε και αίθουσες προκάτ!

Πριν από περίπου οχτώ μήνες και πραγματικά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να «ξεμπλοκάρουμε» το ζήτημα της ανέγερσης του νέου 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Πόρτο Ράφτη, που χρόνιζε στα συρτάρια των περασμένων διοικήσεων! Πλέον έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης για το νέο 2ο Δημοτικό Σχολείο Π.Ρ. από τις ΚΤ.ΥΠ., οπότε μετά την ολοκλήρωσή της προχωράμε στη δημοσίευση του διαγωνισμού για να βρεθεί ο ανάδοχος εργολάβος που θα το κατασκευάσει!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια λοιπόν, δώσαμε λύση για τα τρία από τα τέσσερα ακατάλληλα σχολικά κτήρια σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη. Πλέον, ένα από τα στοιχήματα της επόμενης θητείας στη διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου, είναι αγορά χώρου για να στεγάσει το νέο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, το τελευταίο προκάτ σχολείο του Δήμου! Και μιλάμε για αγορά, καθώς ο μοναδικός χαρακτηρισμένος σχολικός χώρος στο Πόρτο Ράφτη, αφενός δεν είναι απαλλοτριωμένος και αφετέρου το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι τόσο μπερδεμένο που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να προχωρήσει η οποιαδήποτε απαλλοτρίωση.

Και κάτι εντελώς καινούργιο, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, για την σύνταξη φακέλου και κατάθεσή του στις Κτιριακές Υποδομές για ένα νέο σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, το οποίο θα κατασκευαστεί στη νότια επέκταση του Δήμου!

1ο λύκειο Μαρκόπουλου Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Μένη Βαμποράκη

Για αρκετό καιρό, πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας, οι κινητοποιήσεις των γονέων στα ζητήματα των σχολείων του Δήμου Μαρκοπούλου ήταν συνεχείς και έντονες! Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια;

Ως γονέας που συμμετείχε ενεργά σε αυτές τις κινητοποιήσεις, γνωρίζω πολύ καλά και τα προβλήματα που υπήρχαν στα σχολεία σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, λόγω της κακής συντήρησης τους και της απαξιωτικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς των αιρετών απέναντι σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν τα αυτονόητα. Γι’ αυτό και πρώτο μου μέλημα όταν ανέλαβα την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, ήταν η επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των εμπλεκόμενων με την Παιδεία προς τη δημοτική Αρχή. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με αποτελεσματική δουλειά, ειλικρίνεια και φυσική παρουσία όπου και όποτε χρειάζεται! Δεν μπορείς να λες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς πως μπορούν να σε «ενοχλούν» μέχρι τις 13:00 Δευτέρα με Παρασκευή! Ο εκλεγμένος αιρετός δεν είναι υπάλληλος, αλλά λειτουργός, και οφείλει να βρίσκεται 24/7 στις υπηρεσίες των δημοτών. Με τα παραπάνω και με υψηλό το αίσθημα ευθύνης προς κάθε δημότη και κάτοικο, σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αδιάκοπη δουλειά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του Δήμου μας. Σήμερα, το 95% των αιτημάτων κάθε σχολικής μονάδας που φτάνει στο γραφείο Παιδείας, ικανοποιείται άμεσα! Τη στιγμή που τα χρόνια πριν το 2019, γονείς και εκπαιδευτικοί αναγκάζονταν να πληρώνουν ακόμη και τα χαρτιά υγείας σε πολλές περιπτώσεις.

Στο πεδίο της Αντιδημαρχίας σας υπάρχουν, εκτός της Παιδείας, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και η Κοινωνική Πρόνοια. Πως τα πήγατε σε αυτούς τους τομείς;

Η Αντιδημαρχία αυτή είναι τόσο τεράστια όσο και σημαντική για τον τόπο μας! Πρέπει να σας πληροφορήσω βέβαια πως στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού το πεδίο δράσης της Αντιδημαρχίας περιορίζεται, καθώς λειτουργούν στο Δήμο Μαρκοπούλου ξεχωριστές υπηρεσίες τόσο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου, ΚΔΕΜ), όσο και για τη συντήρηση των δημοτικών γυμναστηρίων και σταδίων (ΝΠΔΔ Βραυρώνιος), πλην αυτών που υπάρχουν εντός των σχολικών μονάδων. Παρ’ όλ’ αυτά, εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας και προχωρήσαμε και εκεί αρκετά βήματα μπροστά! Σε ό,τι αφορά στον Πολιτισμό, συστήσαμε για πρώτη φορά στο Δήμο μας Επιτροπή Πολιτισμού με τη συμμετοχή αρκετών δημοτών, ενώ συνεισφέραμε σημαντικά στηρίζοντας κάθε εκδήλωση των σχολικών μονάδων, είτε σε επίπεδο διεύθυνσης είτε σε επίπεδο συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, υποστηρίζοντας παράλληλα αρκετές δράσεις τόσο σε συνεργασία με τη ΚΔΕΜ όσο και με το ΝΠΔΔ «Βραυρώνιος».

Στον Αθλητισμό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση, καθώς νομίζω πως σε μία μόλις τετραετία λύσαμε ζητήματα δεκαετιών! Ανακαινίσαμε σχεδόν όλα τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ των σχολικών μονάδων, ενώ δημιουργήσαμε και καινούργια, όπως το πρότυπο ανοικτό γήπεδο βόλεϊ στο Λύκειο Μαρκοπούλου. Τοποθετήσαμε εξωτερικά τραπέζια πινγκ-πονγκ και σκακιού σε αρκετά σχολεία, ενώ παράλληλα τα εξοπλίσαμε με αθλητικό υλικό. Θεσπίσαμε πιλοτικά με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα «Ανοικτές σχολικές αυλές για όλους», δίνοντας μία λύση στο ζήτημα της έλλειψης χώρων άθλησης. Πλέον, κάθε νέος και κάθε κάτοικος μπορεί να αθληθεί ή να περάσει δημιουργικό χρόνο για αυτόν και την οικογένειά του, σε κάποια από τα σχολεία του Δήμου που λειτουργεί το πρόγραμμα. Για να καταλάβετε, στο Μαρκόπουλο το 2019 δεν υπήρχε ούτε ένα ελεύθερο ανοικτό γήπεδο και τα παιδιά αναγκάζονταν να πηδούν τις μάντρες των σχολείων για να παίξουν μπάσκετ! Πλέον, τα ολοκαίνουργια γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ του Λυκείου Μαρκοπούλου και Λυκείου Πόρτο Ράφτη βρίσκονται στη διάθεση των συμπολιτών μας μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου και τα Σαββατοκύριακα! Τέλος, καταφέραμε να καταθέσουμε φάκελο στην Περιφέρεια και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού ανοικτού αθλητικού χώρου στο Πόρτο Ράφτη, που θα περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ, πίστα skateboard, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και χώρους πρασίνου!

Σε ό,τι αφορά στην Κοινωνική Υπηρεσία, σκύψαμε με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα πάνω από δομές που είχαν γερές βάσεις, γεγονός που δεν θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία και εργατικότητα της προηγούμενης Αντιδημάρχου της περιόδου 2011-2017, Μαρίας Κιμπεζή. Στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Βοήθεια στο Σπίτι, ενώ δημιουργήσαμε μία νέα δομή για το Δήμο μας το Κέντρο Κοινότητας και επιπλέον θεσπίσαμε επίσημο μητρώο Κοινωνικών Εθελοντών που στηρίζουν το έργο της υπηρεσίας. Πολύ σημαντικός είναι και ο νεοϊδρυθείς Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας αλλά και η ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας.

Μένη Βαμποράκη 1 800x600 1 Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Μένη Βαμποράκη

Θα είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Κώστα Αλλαγιάννη, και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση που βρίσκεστε πάλι σε θέση ευθύνης στη νέα Διοίκηση;

Αν και στους τομείς της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά και σε άλλους τομείς της διοίκησης στον Δήμο Μαρκοπούλου έγιναν μεγάλα και ζωτικής σημασίας βήματα, είναι αλήθεια πως σε μία τετραετία δεν είναι δυνατόν να φτάσεις στο σημείο να αποκαλείσαι σύγχρονη και φιλική πόλη προς κάθε δημότη. Πόσο μάλλον, όταν αναλάβαμε έναν Δήμο ο οποίος βρισκόταν έτη φωτός πίσω από άλλους ελληνικούς Δήμους σε κρίσιμους τομείς, όπως την καθαριότητα, τη Σχολική Στέγη, τις βασικές υποδομές, το δίκτυο ύδρευσης, τους ελεύθερους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης κτλ. Αν στο διάστημα 2019-2023, η διοίκηση του Κώστα Αλλαγιάννη κατάφερε να συμμαζέψει και να νοικοκυρέψει τα κακώς κείμενα περασμένων δεκαετιών και να θέσει τις βάσεις για τις βασικές υποδομές που είχε ανάγκη ο τόπος, η επόμενη θητεία του θα επικεντρωθεί στη δημιουργία αυτών των υποδομών και στην κάλυψη των αναγκών κάθε δημότη. Είτε αυτό λέγεται σχολείο, είτε δρόμος, είτε πάρκο, είτε δίκτυο ύδρευσης.

Οι δικοί μου στόχοι, ταυτίζονται απόλυτα με τους στόχους και το όραμα του Κώστα Αλλαγιάννη, για μία πόλη που όλοι μας θα είμαστε υπερήφανοι να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Εγώ δηλώνω παρούσα στη προσπάθεια της υλοποίησης αυτού του οράματος και ελπίζω οι δημότες μας να εκτιμήσουν τα έργα της περασμένης τετραετίας και να μας εμπιστευτούν για την επόμενη, πολύ κρίσιμη για τον τόπο, περίοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.