Επανέναρξη των έργων διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι

2023 ρεμα Κόρμπι Επανέναρξη των έργων διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι

Για την πορεία υλοποίησης δύο σημαντικών έργων στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή. Πρόκειται για την επανέναρξη των έργων διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι και για το έργο αποκατάστασης αγωγού ομβρίων υδάτων στο Καβούρι.

Ο κ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Γ. Κωνσταντέλλο και από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, αφού ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των έργων εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς η ολοκλήρωση τους θα θωρακίσει σημαντικά τις συγκεκριμένες περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς συνέβαλλαν στην προσπάθεια να ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα που εμπόδιζαν εδώ και χρόνια την υλοποίηση του έργου και τον ορισμό αναδόχου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει οι εργασίες στο ρέμα Κόρμπι αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18-24 μήνες.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής συνεπής στις δεσμεύσεις της προχώρησε, σε συνεργασία με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σε όλες τι  απαραίτητες διαδικασίες χωρίς χρονοτριβές ώστε αυτό το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο να ολοκληρωθεί άμεσα. Μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης με την πρόσφατη απόφαση πράξης ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ύψους 24 εκατ. €.,  το έργο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Εμείς μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Ένα αντιπλημμυρικό έργο μέγιστης προτεραιότητας και από τα σημαντικότερα στην Αττική σε συνεργασία και με το Δήμο ΒΒΒ και προσωπικά με τον Δήμαρχο Γ. Κωνσταντέλλο, μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης. Θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο ΒΒΒ για τη συνεργασία καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας που με επιμέλεια και αφοσίωση, μερίμνησαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα».

Το έργο στο Κόρμπι

Η ολοκλήρωση των εργασιών της διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι το οποίο, έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αφού πρόκειται για έργα, ασφαλούς διοχέτευσης της απορροής των υδάτων στη θάλασσα, επί της κοίτης του ρέματος σε μήκος 2.900m, από την Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου έως την εκβολή. Το ρέμα παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές κατά καιρούς. Το γεγονός ότι διέρχεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, η οποία μάλιστα παρουσιάζει έντονο οικιστικό ενδιαφέρον και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για την άμεση διευθέτηση του ρέματος ώστε να διασφαλίζεται ότι η διέλευση του νερού θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα προκαλεί καταστροφές στον γειτνιάζοντα αστικό ιστό και πολύ περισσότερο δεν θα απειλεί ανθρώπινες ζωές. Τέλος θα επιλυθεί το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στο σημείο όπου διέρχεται η Λ. Σουνίου καθώς περνά εγκάρσια από το ρέμα, στο σημείο μάλιστα της εκβολής του στην θάλασσα, και θα λειτουργεί ως φράγμα σε περίπτωση πλημμύρας. Με την διευθέτηση, το νερό θα διέρχεται απρόσκοπτα κάτω από τη Λ. Σουνίου και θα καταλήγει στο φυσικό αποδέκτη του, που είναι η θάλασσα.

Η αποκατάσταση του αγωγού στο Καβούρι

Το έργο βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση των οδών Ακτής και Ιφιγενείας. Πρόκειται για διπλό κλειστό συλλεκτήρα ομβρίων. Σε συνέχεια του χερσαίου τμήματος του αγωγού έχει κατασκευαστεί παράκτιο ύφαλο έργο εκβολής διαστάσεων 35×140. Ο πυθμένας στη θέση εκβολής των αγωγών είναι βυθισμένος 1,80μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά υλικών της θάλασσας στο εσωτερικό τους. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των συλλεκτήρων ομβρίων με απομάκρυνση των υλικών έμφραξης, τόσο στο χερσαίο τμήμα όσο και στο ύφαλο παράκτιο έργο εκβολής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.